Foto van een politie vrouw,

8 juni 2017

Uitgescholden? Bedreigd? Bel altijd de politie!

‘Hee manwijf, homo!’ Gauw doorlopen!

Een mooie zonnige dag. Mark en Kimberly willen samen wat gaan drinken op een terras. Gezellig! Hoewel. Vlakbij het terras worden ze door een groep jongeren uitgelachen, beledigd en gekwetst. Het is helaas niet de eerste keer dat hen dit – als trans persoon – overkomt. Snel lopen ze door, geen zin in een confrontatie.

Lang gezicht, treurige blik. Het duurt even voordat het gezellig wordt voor Mark en Kimberly. Als ze eindelijk op het terras zitten met een drankje in hun hand, bespreken ze het gescheld nog eens. Het kwetst ze. Elke keer weer dat het gebeurt. Maar, ze willen zich niet laten kennen. En reageren? Ach. Wat heeft het voor zin? Het roept bij zo’n groep alleen maar meer agressie op. Luisteren doen ze toch niet. Je kunt het maar het beste negeren is hun conclusie.

Jammer!

Hoi, ik ben Melissa, transgender, politieagente en lid van het netwerk Roze in Blauw. In mijn werk kom ik helaas nog te vaak mensen tegen die om wie of wat ze zijn, worden nagestaard, uitgescholden en soms zelfs in elkaar worden geslagen. Ik begrijp dat Mark en Kimberly uit dit waargebeurde voorbeeld niet weten wat ze kunnen doen. Toch is het heel belangrijk om wel actie te ondernemen. Niet door zelf de confrontatie aan te gaan, maar door dit soort dingen altijd bij de politie te melden. We staan voor je klaar, dag en nacht. Hoe meer van dit soort meldingen we krijgen, hoe beter dit gedrag kan worden aangepakt, gestopt en gestraft! Gedrag dat absoluut niet door de beugel kan. Nooit!

Melding/aangifte

Afhankelijk van het incident kun je dus een melding of een aangifte doen. Wat is nou het verschil?
Doe je een melding, dan stel je de politie op de hoogte van de situatie. De politie kan alsnog op eigen initiatief aan de hand van de binnengekomen meldingen een analyse maken om hier vervolgens een onderzoek naar te starten. Denk hierbij aan een locatie die meerdere malen als “onveilig” wordt genoemd, doordat je daar bent uitgescholden. In sommige situaties kan de politie ook bemiddelen, waardoor anderen bewust worden gemaakt van hun ontoelaatbare gedrag.

Wanneer je slachtoffer wordt van een misdrijf kun je daarvan aangifte doen bij de politie. Met de aangifte doe je een verzoek tot strafvervolging van de verdachte/dader. De politie is verplicht om je aangifte op te nemen en zal je op de hoogte houden van wat er met je aangifte gebeurt.

De politie doet naar aanleiding van jouw aangifte in de meeste gevallen onderzoek om de waarheid boven tafel te krijgen en verdachten van een misdrijf op te sporen. Toch kan het voorkomen dat de politie besluit om geen onderzoek in te stellen, naar aanleiding van de aangifte. Dit kan om verschillende redenen zijn, namelijk: er is geen opsporingsindicatie (te weinig zicht op de dader(s) of er is al te veel tijd verlopen sinds het strafbare feit gepleegd is.

Het kan ook gebeuren dat de politie besluit de zaak ‘op te leggen’ nadat eerst een onderzoek is ingesteld naar aanleiding van jouw aangifte. Bijvoorbeeld omdat de politie vindt dat er onvoldoende bewijs is om de verdachte met succes te kunnen vervolgen.

Voor een aantal relatief lichte feiten kunt u bij de meeste politiekorpsen ook digitaal aangifte doen.

Hoe bel ik de politie?

088-1691234: piketlijn politienetwerk “Roze in Blauw”

Het politienetwerk Roze in Blauw is het aanspreekpunt voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) binnen én buiten de politie. Bijvoorbeeld als je ergens slachtoffer van wordt door je geaardheid of genderidentiteit.

112: bel 112 in mogelijk levensbedreigende en heterdaadsituaties.

Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding met gewonden, een mishandeling, iemand die onwel wordt of een inbraak of diefstal op heterdaad.

0900-8844: geen spoed, wel hulp nodig.

Dit nummer bel je als je vraag of probleem niet direct spoedeisend is. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast, verkeerd geparkeerde auto’s of het inplannen van een afspraak om aangifte te doen.


Elke week verschijnt er een nieuwe blog en/of video. Lees hier de eerste twee blogs terug over ervaringen en melding maken bij een antidiscriminatiebureau. Volgende week volgt weer een blog.

Meld hier discriminatie bij TNN; zij kan je adviseren en eventueel doorverwijzen. Of gebruik het stroomschema om zelf  uit te zoeken waar je het beste terecht kan.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com