De internationale Transgender Awareness Week (13-19 november) gaat over de vooroordelen, discriminatie en het geweld waar transgender mensen tegenaan lopen. Welke bijeenkomsten en activiteiten zijn er dit jaar?
Transgender mensen in Nederland krijgen veel te maken met geweld. Uit onderzoek blijkt dat trans personen zeven keer zo vaak worden mishandeld of daarmee bedreigd. Volgens recente cijfers van het CBS werden non-binaire mensen het afgelopen jaar tien keer vaker dan de rest van de bevolking online bedreigd, geïntimideerd en gepest. Uit onderzoek van de Groene Amsterdammer blijkt dat de hoeveelheid haatberichten tegen transgender mensen op sociale media in drie jaar tijd vertienvoudigd is.
Tijdens de Transgender Awareness Week organiseert Transgender Netwerk dit jaar een training om online haat tegen te gaan. Hoe bescherm je jezelf tegen online (en offline) haat? Meld je hier aan voor deze gratis training.
Lees hier wat wij vinden dat er in Nederland moet gebeuren om de veiligheid van transgender mensen te verbeteren.
Transgender Gedenkdag
Na de Transgender Awareness Week, op 20 november, is de Transgender Gedenkdag. Wereldwijd vinden herdenkingen plaats voor genderdiverse mensen die door geweld om het leven zijn gekomen. Op 20 november 2024 herdenken we trans en genderdiverse mensen die het afgelopen jaar zijn vermoord om wie ze zijn.
De Transgender Gedenkdag is in 1999 in de Verenigde Staten ontstaan, maar wordt nu wereldwijd door talloze initiatieven georganiseerd. Tijdens de herdenking wordt een lijst met de namen van alle slachtoffers uit de afgelopen twaalf maanden voorgelezen.
In Amsterdam is er dit jaar een herdenking van Trans United Europe en Transgender Netwerk in de Westerkerk. Meer informatie vind je hier.
In Zwolle organiseert Club T/COC Zwolle een middag- en avondprogramma met een herdenking. Transgender-Netwerkvoorzitter Remke Verdegem zal bij de herdenking aanwezig zijn en spreken. Meer informatie over het programma vind je hier.