foto van borstimplantaat

22 oktober 2024

Subsidieregeling voor borstprothesen verdwijnt vanaf 2028

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stopt vanaf februari 2028 met de subsidieregeling voor borstprothesen voor transgender mensen. Transgender Netwerk en Transvisie betreuren dat deze bezuiniging er is gekomen, zonder dat de vergoeding in de basisverzekering al geregeld is.

Borstprotheses zijn noodzakelijk voor veel transgender vrouwen om als vrouw te kunnen leven. In 2019 kwam er een subsidieregeling, omdat het toen niet was gelukt borstprotheses voor transgender vrouwen te vergoeden vanuit de zorgverzekering. Toenmalig Minister van VWS (Schippers , VVD) besloot dat het ontbreken van een vergoeding ongewenst was. Hierom kregen transgender vrouwen een eenmalige financiële tegemoetkoming voor het plaatsen van de borstprotheses. Transgender Netwerk had samen met Transvisie en COC Nederland jarenlang gepleit voor vergoeding van alle medische behandelingen in het kader van een transitie en was blij met de regeling.

VWS stopt met deze subsidieregeling vanaf begin 2028 als onderdeel van een grote bezuinigingsronde. Het wegvallen van de subsidie maakt slechts een beperkt budget vrij voor VWS. Het betekent vooral een grote stap achteruit voor de zorg voor transgender personen. Trans vrouwen worden hierdoor belemmerd in hun transitie en ervaren mogelijk een negatieve impact op hun mentale gezondheid. Door de kwetsbare sociaaleconomische positie van transgender personen is het zelf betalen van deze operatie vaak geen optie.

‘Of je als transgender vrouw borstprotheses kan krijgen, zou niet afhankelijk mogen zijn van de hoogte van je inkomen’ , vinden de voorzitters van Transgender Netwerk en Transvisie. ‘Het is daarom van groot belang dat de minister – nu deze regeling vervalt – er alles aan gaat doen om de vergoeding van de borstprothesen in de basisverzekering te krijgen.’

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com