Portretfoto van Corine van Dun in een parkachtige omgeving

10 oktober 2024

Oud-voorzitter Corine van Dun krijgt een lintje

Corine van Dun, oud-voorzitter van Transgender Netwerk heeft een lintje gekregen voor haar decennialange inzet voor de trans gemeenschap. Burgemeester Sharon Dijksma noemde haar “een boegbeeld” en “een onverzettelijke rots in de branding.”

Op donderdag 10 oktober kreeg Corine van Dun (1953) van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma een koninklijke onderscheiding voor haar decennialange inzet voor transgender mensen. Van Dun is oud-voorzitter van Transgender Netwerk.

“Wij zijn ontzettend trots op Corine,” zegt Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk. “De trans gemeenschap heeft veel aan haar te danken, en deze koninklijke onderscheiding is heel erg verdiend!”

Transgenderwet

Van Dun kwam in 2011 bij het bestuur van Transgender Netwerk, waar ze zich hard heeft gemaakt voor de komst van een nieuwe transgenderwet. Zelf heeft ze in de jaren 90 ervaren hoe mensonterend de toenmalige wet was: je moest verregaande operaties ondergaan, waaronder een onomkeerbare sterilisatie, én je moest tot 2001 verplicht scheiden. De nieuwe transgenderwet kwam er uiteindelijk in 2014.

Als voorzitter van Transgender Netwerk (2015-2017) heeft Van Dun de economische zelfstandigheid van transgender mensen tot speerpunt gemaakt. Trans mensen hebben vaker een uitkering, krijgen moeilijker werk en worden vaak ontslagen als ze in transitie gaan. Iets wat Corine zelf ook was overkomen. Gelukkig vond ze daarna als journalist een baan bij de Wereldomroep waar ze openlijk trans kon zijn en een rolmodel voor anderen werd. Als voorzitter van Transgender Netwerk wist zij de lage arbeidsparticipatie op de agenda te zetten bij politiek én werkgever.

Transitieverlof

Zo kwam het idee voor transitieverlof, het betaald verlof dat werkgevers aan werknemers geven om in gendertransitie te gaan, uit haar koker. In 2021 oordeelde onderzoeksbureau SEOR dat het transitieverlof een noodzakelijke maatregel tegen arbeidsmarktdiscriminatie was en inmiddels hebben grote bedrijven als Unilever en IKEA het transitieverlof ingevoerd.

Na haar voorzitterschap bij Transgender Netwerk was Van Dun gemeenteraadslid voor D66 in Utrecht en bleef ze zich inzetten voor de rechten en het welzijn van trans mensen. Zo was ze actief als vrijwilliger bij onder andere COC Midden-Nederland en Utrecht Gender Divers, was ze ambassadeur bij stichting Roze 50+ en werd ze voorzitter bij zowel Transvisie als TranScreen.

Sharon Dijksma en Corine van Dun voor een gele muur
Op donderdagmiddag 10 oktober dacht Van Dun op het stadhuis een expositie te bezoeken van het Utrecht Queer Culture Festival. In de Kleine Trouwzaal werd ze opgewacht door vrienden, familie, oud-collega’s én de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma die haar toesprak. “Voor transpersonen ben jij een voorbeeld én een boegbeeld.” Ze roemde het rustige doorzettingsvermogen van Van Dun: “Wat ik bewonderenswaardig vind, is dat jij alle tegenwerking en tegenslagen hebt omgezet in de power om de rechten van transgender mensen te verdedigen. Altijd rustig, nuchter en redelijk. Maar boven alles ben jij een onverzettelijke rots in de branding.”

Corine van Dun is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Foto bovenaan © Cem de Wit
Foto met het lintje opgespeld © Femke Hurkmans

 

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com