15 juli 2024

‘Lovethem’ als non-binaire zomersong

Een non-binair liefdeslied, zo kun je ‘Lovethem’ van Kristóf Hajós (hij/hem) en Hamish Hunkydory (hen/hun) omschrijven. De in Amsterdam woonachtige artiesten werken voor dit nummer samen met de Poolse queer producer Avtomat (hen/hun). ‘Lovethem’ zou best een non-binaire zomersong kunnen worden.

Kristóf Hajós, een Nederlands-Hongaarse artiest, zingt over zijn non-binaire liefde: drag-king en performer Hamish Hunkydory. Hij doet dat met lichtheid en optimisme, aldus de promotietekst van het nummer. ‘This is gonna be a summer / Like we’ve never ever had.

En verderop in het lied – in het Engels zijn de non-binaire voornaamwoorden they, them en their‘Is it their sparkling eyes that grab me / Or their sweet self-confidence’.

Groepsgevoel

Een geschikt anthem, lijflied of zomersong moet misschien vooral iets van het non-binaire groepsgevoel en verlangen uitdrukken. Zo zijn er veel anthems voor homoseksuele en lesbische mensen. Die zul je ongetwijfeld geregeld horen op de Prides deze zomer. Er zijn ook steeds meer songs van transgender artiesten en liederen die met transgender worden geassocieerd.

Op Wikipedia vind je een hele lijst gay anthems. En op Spotify staan playlists zoals deze. Met natuurlijk I will survive (Gloria Gaynor) en I’m coming out (Diana Ross). En verder artiesten zoals Madonna, Lady Gaga, Beyonce en Pink.

Er zijn ook playlists voor trans anthems. Met non-binaire artiesten en andere transgender musici, zoals Anohni, Frances Forever, Sam Smith en Sophie. En ook Demi Lovato die in 2021 koos voor they/them maar vanwege veel negativiteit daar op terugkwam.

Veel van die playlists op Spotify maken nogal een binair onderscheid: transmasculiene en transfeminiene anthems. Maar een mooie lijst met non-binaire artiesten en andere transgender musici is bijvoorbeeld  Trans Artists for my Queer Heart, van Holly Rose.

Paradise

Wat zou een perfect non-binair lijflied kunnen zijn? Prince wordt genoemd. Die zingt in ‘I would die 4 U’: ‘I’m not a woman. I’m not a man. I am something you can never understand’. Of Nemo, die het Eurovisie Songfestival dit jaar won met ‘The Code’. Een lied over Nemo’s ontdekking van diens non-binair zijn. ‘I broke the code’, zingt die. ‘Now I found paradise’.

Anthems duiken geregeld op in de zomer. Dit jaar zouden dat voor de gay scene bijvoorbeeld Billie Eilish’ Lunch kunnen zijn, een lied dat haar hielp haar seksualiteit te omarmen (I could eat that girl for lunch). En voor de non-binaries onder ons, waarom niet Lovethem?

Tekst: Ton van den Born, foto’s: promotie van de artiesten

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com