Illustratie. Links zie je een trans vrouw afgebeeld, met daaronder de tekst 'Het probleem' tussen aanhalingstekens. Rechts zie je een afbeelding van dezelfde trans vrouw, die bedreigd wordt door een groep boze mensen. Zij schreeuwen dingen naar haar, en een persoon steekt zelfs een transvlag in brand. Onder de rechter afbeelding staat 'Het echte probleem'

19 augustus 2024

Influencers en organisaties willen dat de wet trans mensen beschermt tegen haat

Ruim 40 individuen en 25 organisaties roepen de Tweede Kamer op om trans mensen wettelijk te beschermen tegen haat. De petitie “Mag ik ook gewoon veilig zijn?” is ruim 17000 keer getekend.

‘Ziek gestoord kutvolk zijn jullie,’ naar je hoofd geslingerd krijgen, uitgemaakt worden voor pedofiel, of bespuugd worden en te horen krijgen dat je beter zelfmoord kunt plegen. Transgender mensen krijgen veel te maken met haat. Online, maar bijvoorbeeld ook op straat, op het werk en in de media. Voor bekende Nederlanders als Rick Paul van Mulligen, Geraldine Kempers en zangeres Merol reden om zich aan te sluiten bij een petitie van Transgender Netwerk om deze haat te stoppen. Jip van den Toorn maakte een illustratie voor de campagne.

Met de petitie “Mag ik ook gewoon veilig zijn?” roepen zij de Tweede Kamer op om een wetsvoorstel te steunen dat trans mensen wettelijk beschermt tegen haat. Eerder dit jaar dienden toenmalige ministers Hugo de Jonge en Dilan Yeşilgöz een wetsvoorstel in dat het verbod op groepsbelediging wil uitbreiden. In Nederland mag je groepen mensen allang niet meer beledigen vanwege bijvoorbeeld hun etniciteit, geloof, of homo- of heteroseksuele gerichtheid. Het wetsvoorstel voegt ‘geslacht’ aan dit rijtje toe, zodat ook trans mensen beter beschermd zijn tegen haat.

Haatberichten vertienvoudigd

Dat is hard nodig, want de haat tegen deze groep groeit. In 2023 steeg het aantal meldingen van discriminatie tegen transgender personen bij alle instanties en bij de politie kwamen zelfs 60% meer meldingen binnen. Uit onderzoek van de Groene Amsterdammer blijkt dat de hoeveelheid haatberichten tegen transgender mensen op sociale media in drie jaar tijd vertienvoudigd is; van 5000 haatberichten in 2020 naar 50.000 in 2023. En uit nieuw onderzoek van het CBS blijkt dat non-binaire trans mensen het afgelopen jaar 10x vaker dan de rest van de bevolking online bedreigd, geïntimideerd en gepest werden.

Ruim 40 individuen en 25 organisaties vragen vanaf maandag 19 augustus aandacht voor de petitie. Dartster Noa-Lynn van Leuven doet ook mee. Zij kreeg dit voorjaar veel haat over zich heen toen twee teamgenoten kritiek op haar succes hadden. Ze kreeg online meerdere doodsbedreigingen. In een videoboodschap roept ze mensen op om de neerwaartse spiraal te stoppen. “Teken alsjeblieft, en niet alleen voor mij, maar voor alle genderdiverse mensen in Nederland, deze petitie. En laat zien dat jij staat voor een veilig Nederland voor iedereen.”

In het najaar wordt de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.

Afbeelding © Jip van den Toorn

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com