Tekst: Drite Option Fur einen dritten Geschlechtseintrag. De O is een transgenderteken. Er staan 3 rondjes onder met W / M / X en het rondje met de X is aangekruist.

9 november 2017

Derde optie voor intersekse in Duitse geboorteaktes

Behalve ‘man’ of ‘vrouw’ komt ook de optie ‘inter’ of ‘divers’ in Duitse geboorteaktes. Dat heeft het Duitse constitutionele gerechtshof woensdag 8 november besloten. Het gaat dan om mensen met intersekse conditie, mensen die niet eenduidig man of vrouw zijn.

Duitsland is na Ierland, Denemarken, Noorwegen en Malta het vijfde Europese land dat deze registratie mogelijk maakt. Een campagnegroep, Dritte Option (derde optie), heeft zich sterk gemaakt voor de juridische uitspraak een derde genderoptie toe te voegen in paspoorten, geboortecertificaten en andere officiële documenten. Ze willen dat de optie voor iedereen toegankelijk is en door de persoon zelf kan worden bepaald. Ze wijzen op het repressieve karakter van de binaire indeling. “We willen ruimte en zichtbaarheid voor alle genderidentiteiten die niet vallen onder ‘man’ of ‘vrouw’.”

De uitspraak van de Duitse rechtbank, na jarenlange strijd om dit voor elkaar te krijgen, wordt als historisch beschouwd. Er bestond al wel, sinds 2013, in Duitsland de optie om in geval van onduidelijkheid over het geslacht van een baby het vakje geslacht leeg te laten. Die mogelijkheid bestaat in Nederland officieel niet, maar in de praktijk wel omdat de mogelijkheid bestaat bij twijfel dit vooralsnog open te laten.

Voor veel mensen in Duitsland was het al winst dat je het open kon laten, maar anderen beschouwden het als een negatieve keuze. De ‘derde optie’ zou dan een positieve zijn. De rechterlijke uitspraak erkent nu ook uitdrukkelijk die derde optie. Voor eind 2018 moet dit formeel geregeld zijn.

Het gaat, zo lijkt het, nogmaals puur om sekseregistratie voor mensen met intersekse conditie, niet om transgender personen of non-binaire mensen. Ook Duitsland is nog ver af van het loslaten van overbodige sekseregistratie. Miriam van der Have, voorzitter van het Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID), zet dan ook vraagtekens bij de revolutionaire winst in een interview op NPO Radio1. Hoofddoel, zegt ze, blijft afschaffen van overbodige sekseregistratie door de overheid.

Bron: Volkskrant, Süddeutsche Zeitung, NPO Radio1

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com