Met het aantreden van het nieuwe kabinet is er ook een nieuwe minister verantwoordelijk geworden voor het nationale emancipatiebeleid. Dat is Ingrid van Engelshoven (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), bij een recent werkbezoek heeft zij al kennis kunnen maken met COC Nederland, TNN en NNID. Er staat haar op het gebied van transgender emancipatie nog veel te doen. TNN heeft de belangrijkste zaken voor haar in een brief op een rij gezet.
In deze brief vragen we aandacht voor geslachtregistratie, arbeidsparticipatie, sociale veiligheid en meer onderzoek. In het regeerakkoord is al aangekondigd om onnodige geslachtsregistratie waar mogelijk terug te dringen. Hoe ver de regering wil gaan is nog onduidelijk, wij doen een aantal suggesties. We vragen ook aandacht voor het Transitieverlof. Een maatregel die duidelijk maakt dat transgender werknemers niet ziek zijn, maar dat de medische transitie deel is van een noodzakelijke levensfase. Op het gebied van sociale veiligheid zijn positieve ontwikkelingen gaande, maar de problemen zijn heel groot. Vooral voor groepen trans personen zoals transgender vluchtelingen, transgender sekswerkers en bi-culturele trans personen moet meer oog komen. Zij trekken door meerdere vormen van discriminatie aan het kortste eind. Ten slotte zien we een noodzaak voor meer onderzoek, want er is op tal van gebieden nog onvoldoende kennis over hoe specifieke groepen trans personen er voor staan. Denk aan transgender jongeren in de jeugdzorg, transgender ouderen in instellingen, HIV-prevalentie onder trans personen of de specifieke behoeften van non-binaire en gender non-conforme jongeren.
TNN hoopt de komende vier jaar met minister Engelshoven op deze onderwerpen stappen vooruit te zetten. Andere ministeries zullen in januari ook aangeschreven worden over onderwerpen zoals transgenderzorg, discriminatie en de behandeling van transgender vluchtelingen.