Ouder en dochter zitten voor een stenen muur en lachen naar de camera

Merel wil het woord PaMa in de Van Dale

Merel hoopt dat meer kinderen net als zij het woord PaMa gaan gebruiken voor hun trans of non-binaire ouder. Ze wil dat het vóór World Pride 2026 zo’n gewoon woord is dat het in de Van Dale staat.

Merel van de Laar (21) studeert verpleegkunde in Amsterdam en is kind van een trans ouder. Ze heeft haar ouder 18 jaar lang als “papa” gekend maar noemt haar sinds drie jaar PaMa. Hoe kwam zij op dit woord en waarom heeft ze juist World Pride 2026 uitgekozen als deadline om het in de Van Dale te krijgen?

“Een transitie van dichtbij meemaken is voor iedereen anders,” antwoordt Merel via de mail, “maar voor mij was het vooral een trots gevoel dat mijn ouder eindelijk durfde te zijn wie zij werkelijk is. Natuurlijk waren er moeilijke momenten, maar er waren ook veel mooie, zoals samen winkelen en andere typische ouder-dochter activiteiten. Ik voel me elke dag trotser op mijn ouder, juist omdat ze zichzelf durft te zijn en dit openlijk uit. Het proces heeft ons dichter bij elkaar gebracht.

Wanneer begonnen jullie het woord PaMa te gebruiken?

“Eigenlijk is het woord PaMa heel natuurlijk ontstaan. Op een gegeven moment voelde het woord “papa” niet meer passend en begon ik na te denken over een woord waar zowel mijn ouder als ik ons comfortabel bij zouden voelen. Het was een proces van samen zoeken, en uiteindelijk zijn we op “PaMa” uitgekomen. Voor mij voelde het logisch om de woorden “papa” en “mama” te combineren. Mijn ouder was niet langer papa, maar mama voelde ook niet juist, dus door beide te mixen ontstond een nieuw woord dat voor ons beiden klopte.”

“Mijn grootste tip is: durf met je ouder te praten. Het kan in het begin spannend zijn, maar het is belangrijk om open te zijn over wat je voelt en denkt.”

Hebben jullie eerst andere woorden geprobeerd?

“Eigenlijk niet. Vanaf het moment dat ik het idee had om de twee woorden te combineren, was het meteen of “PaMa” of “MaPa”. Persoonlijk vond ik “MaPa” niet lekker klinken, dus werd het “PaMa”. Het voelde meteen goed, en we zijn er nooit meer van afgestapt.”

Hoe reageren mensen in je omgeving als jij je ouder PaMa noemt?

“De reacties zijn heel positief. Mijn vrienden zijn zelfs zo gewend geraakt aan de naam dat zij mijn ouder ook PaMa noemen, wat zowel mijn ouder als ik ontzettend leuk vinden. Ik heb het geluk dat de mensen om mij heen heel open en accepterend zijn, waardoor het gebruik van “PaMa” als heel normaal wordt gezien. Dat geeft mij een fijn gevoel, omdat het ook gewoon iets normaals is in mijn leven.”


Wanneer kwam je op het idee om het woord bekender te maken?

“Het idee om het woord PaMa bekender te maken, kwam tijdens een kerkdienst in de Oude Kerk van Amsterdam, waar mijn moeder een prachtige speech gaf over de transitie van haar partner en mijn ouder. Na afloop kwam iemand naar me toe wiens partner net uit de kast was gekomen. Ze vertelde dat haar kinderen moeite hadden met hoe ze hun ouder moesten aanspreken, en vroeg mij hoe ik dat deed. Toen ik vertelde over PaMa, kreeg ik zo’n enthousiaste reactie dat het me deed beseffen hoe waardevol dit soort termen kunnen zijn voor andere gezinnen. Het was alsof er een lichtje ging branden, en ik dacht: als één iemand hier baat bij heeft, dan zijn er vast nog veel meer mensen die op zoek zijn naar zo’n oplossing.”

“Elke keer dat ik over PaMa praat, hoop ik dat het iets losmaakt bij anderen en dat meer mensen het gaan gebruiken als dat voor hen passend voelt.”

Waarom heb je WorldPride 2026 als deadline gesteld?

“WorldPride 2026 is voor mij een symbolische mijlpaal. Het is een evenement waar de LGBTQIA+ gemeenschap wereldwijd bij elkaar komt, en in 2026 zal die in Amsterdam zijn. Het zou een geweldige plek zijn om het woord “PaMa” officieel erkend te zien. Het voelt voor mij als een mooie deadline om naartoe te werken, omdat het niet alleen om mij gaat, maar om het zichtbaar maken van de diversiteit van gezinnen. Tegen die tijd hoop ik dat de term genoeg bekendheid heeft gekregen om in de Van Dale opgenomen te worden, als een erkenning van de vele vormen die liefde en ouderschap kunnen aannemen.”


Wat doe je allemaal om het woord bekender te maken?

“Ik probeer het woord PaMa vooral via sociale media bekend te maken, omdat dat een groot bereik heeft. Ook ga ik zoveel mogelijk het gesprek aan met mensen, om het bewustzijn hierover te vergroten. Elke keer dat ik over PaMa praat, hoop ik dat het iets losmaakt bij anderen en dat meer mensen het gaan gebruiken als dat voor hen passend voelt.”


Heb je een tip voor andere kinderen van trans en non-binaire ouders?

Mijn grootste tip is: durf met je ouder te praten. Het kan in het begin spannend zijn, maar het is belangrijk om open te zijn over wat je voelt en denkt. Hoe meer je het gesprek aangaat, hoe beter jullie elkaar zullen begrijpen. Ouder-kindrelaties zijn waardevol en door samen te praten, geef je elkaar de ruimte om in die relatie te groeien. Het zal helpen om het proces samen te doorlopen en te leren wat voor jullie allebei het beste werkt.

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Merel via haar Instagramaccount.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com