In twijfel getrokken: mediamonitor 2023

Onderzoek

Mediamonitor In twijfel getrokken: transgender mensen in de nederlandse media in 2023

Hoe was de representatie van transgender personen in Nederlandse media in 2023? Jaarlijks brengt Transgender Netwerk een mediamonitor uit om te onderzoeken hoe de media over transgender mensen en onderwerpen schrijven. Wie waren er aan het woord? Welke taal werd gebruikt en welke invalshoeken hadden de artikelen?

  • Hoe schreven media over trans mensen in 2023?

  • Welke trans mensen kwamen er aan het woord in de media in 2023?

  • Welke nieuwe verhaallijnen kwamen in 2023 aan bod?

Downloaden

In 2023 werd het bestaansrecht van transgender mensen vaker door media in twijfel getrokken dan voorgaande jaren. Ze werden neergezet als doorgeslagen, ‘te woke’ of een trend.

In 2023 schreven Nederlandse media vaker dan voorgaande jaren op een manier over transgender mensen die hun emancipatie belemmert. Zo werden trans mensen voorgesteld als een minderheid die onredelijke aanpassingen ‘eist’ van de meerderheid, werden ze als aanval op de natuurlijke orde gepresenteerd, of werden ze door media gepresenteerd als doorgeslagen, ‘te woke’ of een trend. Vooral over jongere transgender mensen werd negatief geschreven.

Transgender Netwerk brengt jaarlijks een mediamonitor uit om te onderzoeken hoe media over transgender mensen en onderwerpen schrijven. Een jaar eerder, in 2022, bleek al dat media steeds vaker over transgender mensen en onderwerpen schreven die de acceptatie belemmeren. Deze trend zette zich in 2023 door.

mascotte transgender netwerk Onderzoek

In 2023 was er een stijging van het aantal artikelen waarin transgender zijn neergezet werd als een aanval op de natuurlijke orde van man en vrouw, samen met artikelen die transgender zijn als een "trend” zagen.

In twijfel getrokken: mediamonitor 2023 Downloaden

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com