Twee mensen showen de outfits van de trans pride boot 2024

2 augustus 2024

Oproep op de botenparade: stop desinformatie over trans mensen

Tijdens de botenparade op 3 augustus vaart voor de vijfde keer een trans boot mee. De deelnemers van de boot roepen media op om nauwkeurig over transgender onderwerpen te berichten en desinformatie te stoppen.

“Desinformatie in de media is een enorme uitdaging voor de trans gemeenschap,” zegt Camiel Welling, GGD-arts en organisator van de Trans Pride. “Daarom roepen we dit jaar met onze boot op tot eerlijke informatie voor de trans gemeenschap. Onze slogan is ‘Disinformation hurts, spread understanding’”.

In de media komen steeds vaker onwaarheden over transgender mensen. Dat ze kleedkamers of toiletten onveilig zouden maken voor anderen of dat transzorg gevaarlijk is. Als arts ziet Welling het zelfs in de medische literatuur. “Er komt meer ruimte voor niet-onderbouwde meningen. Betrouwbaar onderzoek verdwijnt naar de achtergrond. Voor transgender mensen en hun zorgverleners is dat heel verontrustend.”

Human Rights Council

Het idee voor een boot over desinformatie ontstond toen Welling eerder dit jaar was uitgenodigd bij de Human Rights Council van de Verenigde Naties. Die schrok dat er werd gesproken over een wereldwijde trend. “Dat moment was voor mij een wake-up call. Dit moéten we stoppen, want we verdienen eerlijke berichten en informatie die klopt.”

De trans deelnemers, van wie een deel zelf óók mediamaker is, roepen media en collega’s op om beter te berichten over trans onderwerpen. Bijvoorbeeld door informatie goed te checken en door meerdere bronnen te spreken.

“Het is belangrijk dat we in de media in al onze diversiteit te zien zijn.”

De mensen op de trans boot dragen outfits met krantenpapier-opdruk. Er zullen optredens zijn van vier dansers van de House of Bodega, een groep die onlangs het Roze Lieverdje won vanwege hun inzet voor de jonge ballroom community van kleur. Een van de dansers, Jade Bodega, is momenteel te zien in de NTR-documentaire ‘Slay: express to impress’. “Het is belangrijk dat we in de media in al onze diversiteit te zien zijn. Ik ben een trans vrouw van kleur, maar ook zoveel meer dan dat. Ik ben ook geneeskundestudent, een academicus, een kind van steunende ouders, een danser, en iemand die zich vol kracht inzet voor eerlijke representatie”, aldus Jade.

Andere deelnemers aan de boot zijn onder anderen presentator en journalist Lara Billie Rense, influencer Alice Olsthoorn en vele internationale trans activisten.

De allereerste botenparade was in 1996 en dit jaar is de 27e editie. Sinds 2019 vaart er jaarlijks een trans boot mee.

Foto door @mour.photography

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com