Tekst "College voor de rechten van de mens"

Sta je als transgender persoon buiten spel? College voor de Rechten van de Mens

Dat sporten goed voor je is weten we allemaal. Niet alleen voor het lichaam, ook voor de geest is sport een belangrijke vorm van ontspanning. Bovendien is het goed voor je sociale contacten. Met sport neem je actief deel aan de samenleving. Letterlijk en figuurlijk.

Helaas is het voor transgender personen soms best lastig om te sporten. Veel sportverenigingen hanteren een strikte man/vrouw scheiding in de teams en in de faciliteiten. Hoe ga je daarmee om als je transgender bent? Durf je ‘uit de kast’ te komen binnen een vereniging? Hoe doe je dat met omkleden en douchen? En wat te zeggen over de kwetsende opmerkingen van je sportteamgenoten? Veel trans personen krijgen te maken met dit soort vragen en voelen zich belemmerd om te gaan sporten.

Geweigerd bij de voetbal

Het College voor de Rechten van de Mens heeft in het verleden soortgelijke zaken behandeld. Zo was er de moeder die haar transgender zoon bij de plaatselijke voetbalvereniging wilde inschrijven. Vol enthousiasme om haar kind op zijn lievelingssport te doen, meldde zij hem aan voor een lidmaatschap. Groot was het verdriet toen zij en haar zoon te horen kregen dat het bestuur na beraad had besloten het jongetje niet toe te laten. Want, zo schreven zij per e-mail ‘men was bang dat de jongen gepest zou worden.’

De moeder diende een verzoek om een oordeel in over deze situatie en het College oordeelde dat de sportvereniging het jongetje inderdaad discrimineerde op grond van zijn geslacht. Volgens de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWBG) moet je namelijk kunnen sporten in het door jou gewenste geslacht, onafhankelijk van je geboortegeslacht en je paspoortregistratie.

Wel sporten, niet douchen

In een andere zaak mocht een transgender vrouw geen gebruik meer maken van de dameskleedkamer en de sauna van de sportschool waar ze lid van was. De vrouw had nog geen geslachtsveranderende operatie ondergaan en andere leden hadden geklaagd over het feit dat zij gebruik maakte van de faciliteiten voor dames. ‘Want zij hadden het mannelijke geslachtsdeel gezien en daar waren ze niet van gediend’, aldus de sportschool. Ondanks het feit dat de transgender vrouw haar situatie graag persoonlijk wilde uitleggen aan de klagende leden, wilde de directie van de sportschool haar toch geen toegang meer verlenen tot de kleedkamer en sauna. Ook hier oordeelde het College dat sprake was van discriminatie. De AWGB schrijft voor dat je niet uitgesloten mag worden van het gebruik van kleed- en douchefaciliteiten.

Uit deze en andere zaken blijkt wel dat je als transgender die wil sporten soms tegen flinke obstakels aan loopt. Oftewel, je wordt onterecht buiten spel gezet…

Melden loont

Ben jij transgender en heb je ook te maken gehad met een soortgelijke situatie? Of ben je gediscrimineerd op je werk omdat je transgender bent? Weet dan dat je dit kunt melden bij het College voor de Rechten van de Mens. Naast een melding kun je ook een zaak starten bij het College. We toetsen dan of er sprake is van strijd met de AWGB.

Op www.mensenrechten.nl lees je precies wat het College voor jou kan betekenen. Om ervoor te zorgen dat discriminatie richting transgenders bij het sporten, op het werk of op welk gebied dan ook minder wordt, is het belangrijk dat we van je situatie af weten. Schroom dus niet om contact met ons op te nemen als je discriminatie ervaart! En niet vergeten: 7 augustus is het Internationale Transgenderrechtendag!

Meer lezen?

Een uitgebreide versie van de twee zaken die we hier beschrijven staan op onze website. Meer lezen over de zaak van het jongetje en de voetbalvereniging? Lees het hier.

Meer lezen over de zaak van de vrouw die de dameskleedkamer en –sauna niet meer mocht gebruiken? Lees het hier

Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog en/of video over het melden van discriminatie. Want waarom zou je melden, wat gaat (minder) goed en wat doen eigenlijk al die verschillende instanties?

Meld hier discriminatie bij TNN; zij kan je adviseren en eventueel doorverwijzen. Of gebruik het stroomschema om zelf  uit te zoeken waar je het beste terecht kan.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com